Kako izbrati pravilno tekaško obutev?

Nakup tekaškega copata lahko v današnjem času ob poplavi znamk in različnih modelov predstavlja poseben izziv v nekaterih primerih celo stres. Zato je pomembno, da veste in poznate par pomembnih »parametrov« preden greste v lov za idealnim tekaškim copatom, ki vam bo omogočal udobne in varne tekaške kilometre in posledično tudi boljše rezultate.

Preden stopite na oddelek s tekaško obutvijo morate natančno vedeti naslednje stvari:

 • Po kakšnem terenu največ tečete oz boste tekli
 • Koliko km/teden približno pretečete
 • Posebnosti oz lastnosti vašega stopala kot so; širina stopala, pronacija, supinacija
 • Način teka; peta-prsti, prednji del stopala, celo stopalo
 • Približna velikost stopala
 • Vaša teža
 • Koliko ste pripravljeni odšteti za tekaški copat

Vsak tekaški copat je sestavljen iz vsaj treh ključnih delov in sicer iz zgornjega dela, srednjega dela, in podplata. Ti deli pa odvisno od znamke in modela tvorijo povezano celoto, ki je namensko narejena za določen tip tekača in terena prav zaradi tega lahko najdete sebi idealen copat z malo nesreče pa lahko popolnoma brcnete v temo, kar v najboljšem primeru rezultira s kakšnim žuljem lahko pa privede do resnih poškodb.

Ko govorimo o zgornjem delu copata je pomembno, da je material udoben hkrati pa dovolj čvrst, da drži stopalo na mestu. Večina znamk se poslužuje (vsaj pri določenih modelih) pol-elastičnih materialov pri katerih je celoten zgornji del narejen iz enega kosa brez nepotrebnih dodatnih šivov, ki bi lahko povzročali žulje ali iritacijo stopala. Zelo pomemben je tudi sistem zavezovanja copata, najboljši sistemi so integrirani v samo konstrukcijo copata, ki omogočajo optimalno prilagajanje copata vašemu stopalu. Optimalna kombinacija obeh naredi copat del vašega stopala, kar pomeni, da lepo objame stopalo, drži  na mestu pri gibanju v stran in hitrejšem teku, ne žuli in ne tišči ter zaradi elastičnih lastnosti materiala omogoči prostor, da noga pri daljših tekih zateče brez posledic kot so utiščanci in črni nohti.

V srednjem delu copata, najdemo največ tehnologij in od tega dela je po navadi odvisna specifika in namembnost copata, predvsem kadar govorimo o torzijski stabilnosti in uravnavanju pronacije ali supinacije. Srednji del se največkrat deli na dva dela, del ki skrbi za blaženje in del ki skrbi za torzijsko stabilnost copata. Ko govorimo o blaženju se vsaka znamka poslužuje svojih tehnologij. Največkrat so uporabljene različne EVA  (etilen-vinil acetat) pene, geli, kombinacije obojega in drugih umetnih materialov, ki nudijo blaženje in odzivnost.

Zelo dober primer je boost pena katero je adidas v sodelovanju z enim največjih kemijskih podjetij (BASF) razvijal kar 6 let, seveda so tudi rezultati temu primerni. Boost združuje optimalno kombinacijo blaženja in odzivnosti, hkrati pa je zelo obstojen material oz ima dolgo življenjsko dobo in trenutno najbolj izstopa med tehnologijami v tekaški industriji.

Začetnikom in težjim tekačem  se priporoča bolj blažen in stabilen copat, ki bo omogočil boljše blaženje in omilil posledice napak pri slabši tekaški tehniki. Tekači, ki imajo izdelano tekaško tehniko in manj kilogramov lahko izbirajo lažji manj blažen copat. Pri tekačih, ki tečejo daljše razdalje in tistih, ki tečejo po različno zahtevnih terenih je pomembna torzijska stabilnost copata, ki bo dodatno stabilizirala stopalo na zahtevnejšem terenu in kadar je stopalo zaradi daljšega teka že »utrujeno« in manj stabilno.

V osnovi pa se copati delijo na tri glavne segmente in sicer: za pronatorje, supinatorje ter nevtralne tekače. Pronator je tisti kateremu se pri obremenitvi stopala gleženj zvrača na noter. Pronacija je naravno blaženje koraka, ki se dogaja pri vseh. Problem je prekomerna pronacija, ki pa se na daljši rok v zadostni meri lahko odpravi s pravilno krepitvijo in sproščanjem stopalnih mišic. Vsaka znamka spet to rešuje na svoj način, največkrat pa to pomeni, da je copat na notranjem delu dodatno podprt in ojačan, da odpravlja prekomerno zvračanje stopal. Pri izbiri pronatorskega copata bodite pozorni, da bo ta podpora primerna in da vas ne moti medtem ko hodite oz. tečete. Če ste supinator, kar pomeni da tečete oz hodite izrazito po zunanjem delu stopala, izberete nevtralen copat, ki ima dovolj torzijske stabilnosti, da bo preprečil lateralno zvračanje stopala.

Na koncu pridemo še do podplata, ki pa je največkrat kar preveč zapostavljen oz nepomemben faktor pri izbiri tekaškega copata. NAPAKA! Kot pri avtomobilski pnevmatiki je to edini stik s podlago, prav zaradi tega mora biti le ta enako pomemben. Kvaliteten podplat oz. guma na podplatu igra pomembno vlogo pri teku. Seveda je odvisno po kakšnem terenu imamo namen teči in na podlagi tega izbiramo copat s primernim podplatom. Dober oprijem na katerikoli podlagi nam zagotavlja varen korak, hkrati pa zaradi manjše izgube pomeni bolj ekonomičen tek, kar pomeni da lahko pri neki hitrosti tečemo dlje časa ob enakem naporu. Če lahko podplatu oz. oprijemu le tega zaupamo pomeni tudi boljšo samozavest tekača pri spremembah smeri in na različnih podlagah, ki se med tekom pogosto menjujejo, kar omogoča bolj sproščen tek. Continental strechweb podplat najdemo pri vseh boljših adidasovih tekaških modelih, kar v kombinaciji z boost peno hkrati tvori optimalno blaženje, odzivnost ter oprijem na različnih podlagah. Tovrstno gumo najdete na večini najboljših adidasovih tekaških copatov. Nenazadnje so bili z adidasovim copatom s Continentalovim podplatom postavljeni zadnji trije svetovni rekordi v teku na 42 km in 195 m.

Sedaj ko smo bolj podrobno razdelali tekaški copat, še par nasvetov, ki jih velja upoštevati pri izbiri tekaškega copata.

 • Vzemite si čas.
 • Copat kupujte oz preizkušajte v popoldanskem času oz. zvečer, ko je stopalo že malo utrujeno in zatečeno.
 • Ko ste upoštevali vse zgornje nasvete preizkusite različne modele, ki ustrezajo vašim kriterijem, izberite tistega v katerem se počutite najbolje ne glede na to kaj vam je nekdo svetoval kajti vsako stopalo je drugačno, poslušajte svoje občutke.
 • Ko ste obuli copat, se sprehodite ali stecite po trgovini, nekatere trgovine celo omogočajo preizkus na tekaški stezi, naj vam ne bo nerodno.
 • Ne kupujte si premalega copata, copat naj ima vsaj en centimeter dodatnega prostora.
 • Nakup preko spleta je lahko ugoden, a vam ne omogoča preizkus copata in težje reševanje morebitnih reklamacij.
 • Ne nasedajte reklamam in promocijam, zanesite se na svoje občutke.
 • Najdražji copat ni nujno najboljši.

Še za konec. Optimalna tekaška obutev vam omogoča brezskrben udoben tek in premagovanje kilometrov, copat ki bo tekel na mesto vas pa (še) ne obstaja.

Blaž Strožer

 

#ObčutiOprijem   #GetYourGrip