Kako pametno odteči tekmo?

Je tekmo bolje začeti hitro ob preveliki želji in navalu adrenalina, ali se na začetku vseeno nekoliko brzdati?

Večina tekačev svoj tek začne bistveno prehitro, kar ima za posledico slabši rezultat zaradi neenakomernega tempa. Pojavi se namreč utrujenost po prehitrem startu in hitrejšem tempu kot ga je posameznik sicer zmožen na tej razdalji. To ima za posledico, da le-ta kasneje drastično upade, z njim pa pogosto še motivacija.

Tudi sam sem ob svojih tekaških začetkih startal prehitro in se prav nič “šparal” v smislu “dati moram vse od sebe”, vendar pa sem sčasoma spoznal, da ta način ni ravno najboljši. Ja, moraš dati vse od sebe, vendar vedno je v ospredju glava. Tako sem si o teh stvareh nekaj malega prebral, pogledal kak video na YouTubu, preštudiral uporabo ure in jo začel izkoriščati tudi med tekmo in ne le za analizo doma. S tem sem se naučil še ene stvari, navadil sem se združevanja objektivnosti in subjektivnosti. Dihanje, stanje mojih nog in utripanje srca sem zaznaval kolikor točno sem jih pač lahko, ura pa mi je objektivno povedala, kakšno je moje dejansko stanje (tempo). Skozi to lahko človek nekako razvije svoje čute do te mere, da zna prisluhniti telesu.

Za optimalen rezultat je najbolje tekmo odteči od starta do cilja v popolnoma enakem tempu. Vsekakor si ga je pred tem težko določiti, zato se ponuja boljša rešitev – začnemo z nekaj rezerve in tek stopnjujemo. To ne pomeni razliko pol minute na kilometer, vendar nekaj sekund.

Kot zanimivost, Eliud Kipchoge je prvo polovico berlinskega maratona, na katerem je lani postavil svetovni rekord, odtekel s časom 61:06, drugo pa v 60:33. Pomeni, da je dejansko drugi polmaraton odtekel 33 sekund hitreje od prvega kar znese okoli 1,5 s/km hitreje.

Kar velja za najboljšega maratonca v zgodovini človeštva zagotovo velja tudi za nas, zato vsem polagam na srce, da kdaj preizkusite to metodo. Prvi kilometri se vam bodo zdeli počasni in (pre) lahki. Občutek bo, da izgubljate dragocen čas, vendar skoraj da garantiram, da bodo doma ob analizi verjetno še vedno hitrejši kot zadnji, kar pomeni, da je bil štart še vedno nekoliko prehiter.

Ni nekaj najboljšega prehitevati proti koncu in zaključiti močno?

Timotej Bečan