Otroci ostajajo doma – kako naj se gibajo?

Šole in vrtci za nekaj časa zapirajo svoja vrata, zato bo veliko otrok ostalo doma ali v varstvu. Zelo pomembno je, da otroci v tem času ne preživijo večino časa za računalnikom in televizijo med štirimi stenami, ampak čas aktivno preživijo na prostem. Z vami bomo delili nekaj nasvetov, kako naslednje dni preživeti aktivno, v gibanju in s tem krepiti imunski sistem otrok in posledično tudi staršev, hkrati pa upoštevati splošna navodila NIJZ in se izogibati gibanju v strnjenih skupinah in v okolju, kjer se zadržuje veliko ljudi.

 

  1. Na kolo za zdravo telo – če nam okolje omogoča in ne živimo v veliki gneči v mestu, pojdimo na kraje z manj ljudmi in si organizirajmo kolesarski izlet.

 

  1. Malo tekmovalnosti ne škodi – igre na domačem dvorišču – z žogo (nogomet, košarka, odbojka), badminton, metanje frizbija, ristanc, že pozabljen »gumitvist«.

 

  1. Zadajmo otroku pomembne naloge – košnja trave, sesanje, odnašanje smeti, urejanje okolice – tudi to je gibanje. Seveda ne imenujemo teh nalog »gospodinjska opravila«, ampak naloge, v kateri se otrok poistoveti z nekim poklicem.

 

  1. Tekmovanje v merjenju korakov – novodobni telefoni in ure imajo vgrajen pedometer. Če je le možno, naj vsak član družine nosi merilec korakov – vsak večer lahko nato zapišemo število narejenih korakov in iz tega napravimo pravo družinsko dvotedensko tekmovanje.

  1. Sprehodi – v primernem vremenu gremo v naravo, kjer se ne zadržuje veliko ljudi. S psom ali brez. Nabiranje spomladanskih rastlin – lahko naberemo šopek rož ali naredimo herbarij.

 

  1. Deževen dan – ni ovire. V stanovanju ali hiši ustvarimo poligon za otroke. Uporabimo lahko stole (za lazenje pod ali med njimi), razne kartonske škatle, ki jih razpremo in z njimi napravimo vojaški tunel tako, da jih položimo na neko višjo površino, vrvice ali improvizirane obroče za preskakovanje, stopnice za tek, zadevanje žogic v improvizirano tarčo (košara za perilo, koš, vedro) itd.

 

  1. Gremo v hribe – če je vremenska napoved primerna, se lahko podamo na (bližnji) hrib, vendar v manjši skupini ali sami z otrokom.

 

  1. Aktivnosti z hišnim ljubljenčkom – na internetu pogledamo video trikcev ali aktivnosti s psom (igranje skrivalnic, iskanje »zaklada« – nagrade, mu naredimo poligon, ki ga skupaj premagujemo…) in si zadamo izziv, da ga v nekaj dneh tudi to naučimo in se z njim posledično tudi igramo.

 

Tjaša Draškovič, diplomant športne vzgoje s Fakultete za šport