Spremna beseda tekačem na pot Priprav

Povezovanje tekačev v skupino se največkrat zgodi zaradi popestritve monotonega teka, obenem pa tekača prisili, da iz sebe iztisne še več kot misli, da zmore, oziroma je pripravljen vložit.

»Pri teku sta pomembni psihična in motivacijska komponenta, tek v skupini pa nam zagotavlja prav to. Ničkolikokrat slišim komentarje na treningih, da takšnega treninga sami nikoli ne bi naredili. V skupini je lažje, ker smo obkroženi s sotekači, ki so takrat na treningu v istem zosu, zato nekoliko lažje potrpimo daljše razdalje ali težke intervale. Pojavi se fenomen, da smo pripravljeni iz sebe stisniti več, ker se hočeš nočeš primerjamo s preostalimi in gre nekako po principu ‘če zmore on, potem zmorem tudi jaz’. Treningi v skupini minejo hitreje, ker je vedno nekdo, s katerim lahko poklepetaš, se pritožiš nad trenerjem in treningom, ki ti ga je naložil.« je prednosti teka v skupini povzel tekaški trener Blaž Strožer, ki bdi nad tekači na uradnih pripravah ljubljanskega maratona.

Skupaj smo se pripravljali pri +35 stopinjah, tekli v dežju, se družili v mraku, šli preko bolečine, in uživali v poletnem vetrcu. Kontinuiteta oziroma vztrajnost je ključna komponenta uspešnega teka in to vzdržuješ in piliš ravno z udeležbo na skupinskih treningih. Na koncu ugotoviš, da ob spoznavanju pravilne tehnike teka, navijanju hitrosti in kilometrov, osvajanju teka v hrib, življenju na visokem pulzu, premagovanju neusmiljenih vaj za moč, je moč skupinskega duha kot čarobni napoj, ki te dela močnejšega.


Nekaj več info o prednostih teka v skupini najdete tukaj.