Tek ni samo za tekače

Pred nami je vrhunec tekaške sezone, na ulicah je vse več tekačev, ki se pripravljajo na raznorazne tekaške prireditve. Tekači tečejo sami ali v skupinah, zvečer in zjutraj, po cesti in gozdu, ker pravzaprav ni pravila kdaj in kje moramo teči, temveč je to aktivnost, ki jo posameznik prilagodi svojemu urniku. Tek je ravno zato ena izmed najpreprostejših rekreativnih dejavnosti, ki je primerna za vse starostne kategorije, prilagodljiva vsakemu žepu in namenjena izboljševanju in ohranjanju psihofizičnega zdravja.

Vendar pa tek ni samo za tekače. Kot osnovno gibanje človeka bi ga v svoj urnik morali začeti vključevati tudi ljudje, ki se sicer ukvarjajo ali pa so ljubitelji drugih športov. Kot samo atletsko osnovo ga v svoj trening vključujemo predvsem zaradi razbijanja monotonosti, specifičnega treninga posameznih gibalnih elementov, kot so izboljšanje odrivne moči, agilnosti, koordinacije in ne nazadnje tudi regeneracija, ki je pri športnikih izrednega pomena. Izboljšanje tekaške tehnike nas varuje pred poškodbami, tekaške vaje pa pripomorejo k izboljšanju moči in medmišične koordinacije pri tekaškem koraku, ki nas, kot rečeno, spremlja pri raznoraznih aktivnostih.

Kombinacija različnih telesnih aktivnosti prinaša nove gibalne vzorce, ki jih s pridom uporabljamo v športu in vsakdanjem življenju. Kot naravna telesna gibanja štejemo prav hojo, tek, lazenja, plazenja in skoke. To so oblike, ki skupaj še z raznimi kombinacijami sestavljajo različne športe oz. aktivnosti. Zakaj se torej ne bi vrnili k osnovam, ki so človeku prirojene in evolucijsko gledano najstarejše, ki jih je človek uporabljal za svoj obstoj. Hoja in tek.

Da je tek dolgočasen, bo rekel samo tisti, ki nikoli ne teče. Z različnimi metodami vadb trening postane zanimiv, hkrati pa lahko relativno natančno določamo, čemu bo trening namenjen, kar poruši pregovorno monotonost teka. Poleg pozitivnih učinkov na telo, srce, ožilje in pljuča, pa teku uspeva držati tudi socialno noto. Enako misleči posamezniki se lahko skupaj dobijo na treningu, spoznavajo in spodbujajo, kar prinaša dodaten razlog za pestrost vadbe. Po drugi strani vključitev v tekaško skupino pomeni boljši in varnejši napredek, redno telesno aktivnost skozi določeno časovno obdobje, izboljšanje tehnike teka, nadzor tekaškega trenerja in hkrati daje občutek pripadnosti ekipi. Poskusite in ne bo vam žal.

 

Miha Žargi