Zakaj izbrati tek?

Zakaj teči, trenirati, iti na tekmo?

Razlogi so zelo različni, od boljšega počutja in sprostitve, spletanja novih vezi v družbi, kvalitetnega preživljanja prostega časa, do skrbi za svoje zdravje, ki je po mojem mnenju naša največja vrednota. Vse aktivnosti dajejo pozitivne učinke, vendar v današnjem svetu, kjer čas pomeni zlato, je pomembna tudi racionalnost. Na tem mestu sam kot tekmovalec v svetu gorskega teka za učinkovito izbiro rekreacije zagovarjam tek, saj je ena izmed najbolj naravnih oblik gibanja.

Zakaj ravno tek?

Je najbolj preprost šport, saj lahko tečemo kjerkoli, par tekaških copat pa ob vsakodnevnih obveznostih v avtomobilu ne zavzame veliko prostora. Na tak način si lahko lažje vzamemo čas za tek in ga kadarkoli vrinemo v naš urnik. Poleg tega je časovno precej racionalen, saj je v gibanje vključena zadostna količina mišične mase, s čimer lahko v sorazmerno kratkem času naredimo veliko za svoje telo.

Čar teka

Najraje pri teku imam, da predstavlja gibanje v naravi in na svežem zraku. Ni lepšega kot opazovanje prelivanja krasnih barv na listih dreves ob prihodu jeseni, snežne idile, prebujanja narave iz zimskega spanja in poslušanja žvrgoljenja malih ptic v jutranjih urah. Človek ob tem spočije svoje misli, vpije dodatno energijo, s čimer kar na novo zaživi.

Kako začeti?

Predvsem z veseljem in pa postopoma, saj telo rabi določen čas za prilagoditev. To lahko pomeni tudi menjavo hoje in teka, sčasoma pa malenkostno povečevanje deleža na račun slednjega. Tak začetek blagodejno vpliva na naše mišice, sklepe in vezi, zato ni bojazni, da bi izzvali kakršno koli bolečino. Vem, včasih se je težko spraviti iz udobja, ki ga ponuja kavč, vendar zagotavljam precej večje zadovoljstvo ob končanem teku kot pa po uri gledanja televizije.

Kaj ti tek da?

Iz lastnih izkušenj je šport nasploh najboljša šola za življenje. Jaz sem se iz športa naučil ogromno. Znam potrpeti, vztrajati, se boriti, ne obupati, prenašati poraze, se odrekati stvarem in se veseliti, uživati ter nagraditi ob uspehih. Ni boljšega občutka, ko za določen cilj delaš mesece in ga na koncu tudi dosežeš. Nekako si dokažeš da si zmožen storiti, kar je bilo zastavljeno.

Kakšna je pot do rezultata?

Odvisno od naših ambicij in postavljenih ciljev. Le-ti namreč ne smejo biti prenizki, saj tako ne predstavljajo zadostnega izziva, ki nas ne izpopolni, hkrati pa ne previsoki, s čimer bi lahko obupali nad delom. Vsekakor pridejo slabi in težki dnevi, ko nam ne gre. Takrat se je potrebno umiriti in misliti pozitivno. Ravno tako bo kakšen interval pekoč, noge ob jutrih malo okorne, vendar ob sestavljenem rezultatu je vse pozabljeno. Na koncu so vse stvari vredne preizkušnje, saj nas okrepijo, vlijejo dodatno moč, kar prenesemo še na ostala področja življenja.

Timotej Bečan