4 nasveti pred začetkom tekaške sezone

Prihajamo v obdobje, ko vreme postaja toplejše, zato se vse več rekreativcev odloči, da bo naredilo zase nekaj koristnega. Največ se jih odloči za obliko rekreacije, ki zahteva najmanj pripomočkov – zgolj primerna obutev in oblačila. To je tek.

Toda katere so 4 stvari, na katere moramo biti pozorni, ko začnemo s tekom?

1 TELESNA PRIPRAVA

Priprave na spomladanski tek naj se začnejo že pozimi. Takrat je čas, da z vajami za moč poskrbimo, da je v telesu čim manj mišičnih neravnovesij. Če vas je pomlad prehitela, lahko še vedno pričnete z vajami za moč. Kaj pravite na izziv: 5 min vsak večer?

Vaje naj vključujejo celotno telo, v tem obdobju pa lahko večji poudarek damo treningu mišične moči. To je čas, ko si zgradimo bazo za celotno tekaško sezono.

2 OGREVANJE

Vedno se primerno ogrej! Sem ne sodijo statični raztegi, pač pa dinamično ogrevanje, ki nam bo dvignilo srčni utrip in telesno temperaturo ter prekrvavilo mišice. Poseben poudarek dajmo stabilnosti trupa ter vajam za noge. Ne pozabite na aktivacijo mišic okoli kolka!

3 HIDRACIJA

Veliko ljudi se odloči za tek z namenom hujšanja. V želji po čim hitrejši izgubi kilogramov pa se odloči za zmanjšan vnos tekočin. To je največja napaka! Telo za normalno delovanje potrebuje vodo,  elektrolite, … Vse to pa med tekom izgubljamo s potenjem. Na tek se pripravimo že nekaj ur pred samo aktivnostjo, in sicer s primerno prehrano (sadje in zelenjava), ki vsebuje minerale in velik delež vode. Pri daljšem teku moramo tekočino nadomestiti tudi med tekom (cca 2 dcl vsakih 20 min). Po teku moramo nadomestiti vso izgubljeno tekočino! Zgolj voda pri vzdržljivostnih tekih ni dovolj, zato se poslužimo rehidracijskih napitkov.

4  REGENERACIJA

Zelo pomembna je regeneracija. Ta se začne že takoj po samem teku. Poleg rehidracije je pomembno, da telo umirimo. To storimo z lahnim raztekom in nežnim raztezanjem. Pomembno je, da umirimo dihanje. Ne pozabite na spanec! Zelo je pomembno, da greste spat dovolj zgodaj in spite dovolj časa.

Po teku si privoščite tudi masažo, ki sprošča tako telo kot tudi duha. Boleče mišice in sklepe si namažite s Pernaton gelom, ki vam bo pomagal, da bolečine hitreje minejo, vi pa boste ponovno lahko nasmejani tekli novim zmagam naproti.

Jan Grum,
Jang Terapije