Ostanite aktivni

Ko v google vtipkate “why stay active“, se pred vami zvrsti več kot 3 milijarde zadetkov, za primerjavo, ko vtipkate “Ronaldo”, je teh le nekaj več kot 200 milijonov. Sedaj se verjetno zavedate, kako zelo je pomembno ostati aktiven?

Ali je v preteklih mesecih padla motivacija za športne aktivnosti? Ne najdete cilja in iščete izgovore? Morebiti je tehtnica postala največja lažnivka na svetu? Kaj pa vaš nasmeh, je zbledel? Ali so Netflix in serije postali kradljivci vaše noči, morda celo dni? Ko vas vprašam: “Kako ste?“, kakšen je vaš iskren odgovor?

Za vse, ki se najdete v zgornjih dilemah, vam spodaj prilagamo 5 močnih argumentov zakaj ostati aktiven. Prenehajte se smiliti samemu sebi, odrasli ste, začnite takoj in bodite hvaležni, da se lahko gibate, kar ni samoumevno. Čim manj sedenja. Vsem ostalim pa samo komplimenti! Je dober občutek, kajne?!

1. Z vadbo kontroliramo težo

Redna vadba bo pomagala ohranjati vašo težo, pravilna prehrana pa telesno sestavo. Oboje pa je pogoj za dobro počutje in zdravje. Saj to veste, da so vse prepovedi in omejitve samo voda na mlin izgovorom? Če se odločite, boste vedno našli pot. Vedno. Ne zaganjajte se, ne pretiravajte, le nikar ne prenehajte.

2. Z vadbo se borimo proti zdravstvenim težavam

Povabim vas, da preberete naslednje diaznoge: visok krvni tlak, kap, težave z metabolizmom, diabetes, povišan holesterol, depresija, anksioznost, različne vrste rakavih obolenj, artritis, težave s kostmi,… Vas je zadelo? O tem se pogovarjamo, če ste ali pa če niste aktivni.

Redna vadba preprečuje ali uravnava zdravstvene probleme. Še enkrat preberite ta stavek.

3. Vadba dviguje razpoloženje

Ali ste se v preteklih mesecih zalotili, da ste potrebovali intervencijo za dvig razpoloženja ali pa se je dvignila pokrovka po nepotrebnem? Vsak pri sebi točno ve, ali je nihanje čustev postalo naporno. Srečno življenje je oteženo, kajne? Zagotovo se je koga še posebej dotaknil stres. To nam ni všeč.

Vadba izboljšuje zdravje možganov, proizvaja endorfine in stimulira miselne procese, rezultat je veselo razpoloženje, sproščenost in boljša samopodoba. Samozavest je pa tako ali tako buldožer čez ves negativizem.

4. Vadba krepi nivo energije

Vadba izboljša vašo moč mišic in krepi vzdržljivost. Vadba napolni vaš sistem s kisikom in osveži kardiovaskularni sistem. Srce in pljuča pa sta generator vaše energije. Spomin, osredotočenost in koncentracija bodo z vadbo pridobili na kondiciji. Vadba izboljšuje imunski sistem, to veste.

5. Vadba izboljšuje spanje

Se dnevne skrbi prenesejo v posteljo? Sledi moten spanec? Ko že sredi noči veste, da boste čez dan utrujeni. Vam je to poznano?

Vadba bo poskrbela, da se bodo rolete predčasno spustile, spanec pa bo boljši in globok. Pazite, da vadbe ne opravljate prepozno.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) svetuje 150 min zmerne aktivnosti ali 75 min visoke aktivnosti na teden.

Sam uporabljam vodilo “prepotiti se štirikrat tedensko“. Glede na letni čas in razmere menjujem prioritete med športnimi aktivnostmi, ves čas pa se trudim menjavati izbiro športa, že zaradi motivacije. Hodim, tečem, kolesarim (na trenažerju), hodim na sosednji hrib ali izvajam vaje za moč. Vse to lahko delam doma, v moji občini, individualno, brez druženja, le z veliko motivacije in discipline.

Za menoj je več kot 100 zaporednih dni opravljanja 10.000 korakov na dan. Od novembrskega SKB izziva nabiranja korakov se nisem ustavil, vsak dan, v dežju, mrazu, vetru, snegu, soncu, temi, vsak dan. Ne iščem izgovorov. Zelo težko je držati konsistenco, ampak se borim sam s seboj. To pomeni dobra ura hoje na dan. Ugotavljam, da mi hoja močno razvedri misli, aktivira kreativnost in nenazadnje v stanovanje stopim s prepoteno majico. Priporočam. Zelo nepomemben dosežek, ki močno vpliva na mene. Vse zgoraj napisano zares drži! Jaz grem naprej, korakanje je pravi blažilec vsega slabega in ojačevalec dobrega.

Kako ostati aktiven?

Pridobivanje kilogramov je izjemno prijazen proces. Vse poteka počasi, ob slastni hrani in omamni pijači, brez bolečin in naprezanja. Če si zob ne umijete danes, vam ne bodo zgnili. Če si jih ne boste umivali eno leto, bodo težave. Po petih letih boste verjetno ostali brez zoba. Tudi maratona ne osvojiš z enim treningom, ampak počasi, vztrajno, ko nalagaš majhne opeke skupaj, na koncu se zgodi tisti mali čudež, ciljna črta.

Želja, odločitev, disciplina

Začne se z željo, nadaljuje z odločitvijo, v življenju pa se velike stvari zgodijo z disciplino. Tukaj ni romantične poti, ravno zato je občutek na vrhu tako zmagovalen.

Vsak je že kdaj prekinil vadbeno rutino in se je v bolečinah vračal nazaj. Občutek, ko gre, ko leti, ko lahko, je izjemen, bolečina ob vračanju pa malo težja. Ampak odstavek višje je pot do cilja.

Postavite si urnik

Postavite si urnik, uvedite vadbeno tedensko rutino. Določite čas zase, vi izberite dan, uro, to zapišite in povejte na glas. To je vaš trenutek. Ko si boste zapovedali svoj ritual, boste imeli slabo vest kršiti lastna pravila. Izberite vadbo, ki vam paše, ki vas naredi vesele. Nič ni narobe, če je intenzivnost nižja. Glavni cilj je uživanje v aktivnosti.

Zbirajte 10.000 korakov na dan

Povsem preprosta naloga, ki ima povsem enake lastnosti izziva preteči maraton. Vsebuje cilj, jasno pot, ima posledice in postreže z občutki odgovornosti in zmagoslavja. Gre za aktivnost, ki navdaja z optimizmom, sprošča hormon sreče, znižuje stres in obenem dviga zadovoljstvo.

Za preizkus si dajte na roko športno uro in konec dneva, če ne boste zabeležili športne aktivnosti, boste kaj hitro lahko ugotovili, da boste naredili samo 1.000 – 2.000 korakov na dan. To je bil moj trenutek streznitve. Ugotovil sem, da sem zaradi korona karantene manj tekel, manj hodil, več bil zaprt doma in na koncu zgrožen ugotovil, da sem v letu 2020 dnevno naredil 2.000 korakov manj kot v letu 2019. Ponovno smo pri postopnosti, ki ne boli, a zelo glasno zazeva čez nekaj časa.

PRIPRAVE vadba za moč

Na spodnji povezavi je zbranih za več mesecev odličnih vadb za moč, ki so jih trenerji kluba Priprave v živo izvajali takoj na začetku ob pojavu korona karantene.

Vadbe za moč PRIPRAVE

Postavite si cilje

Glede na čase je to kar težko, ampak vseeno z dobro voljo in pravim pristopom, lahko sami sebi postavite cilj sezone, ali celo več različnih ciljev, večjih, manjših, vmesnih, glede na različne športne aktivnosti. Cilj je lahko čas, dolžina, višina, ponovitev, … nenazadnje tudi dobro počutje. Cilje si zapišite na vidno mesto. Deluje.

Prvi predlog je #VZTRAJAM IZZIV: 40 dnevni post navad. Skupaj z banko SKB spodbujamo zdrav življenjski slog. Izziv traja od 17. februarja do 3. aprila. V tem obdobju morate vsaj 21 dni zapored zdržati v eni novi dobri navadi, ali pa se odpovedati eni slabi razvadi.

Ostanite polni navdiha

Pri doseganju ciljev je važna kontinuiteta izvajanja vadb, a brez predanega duha in zaupanja vase, bo šlo težko. Navdih danes ni težko najti, le zažareti mora iskra, to pa lahko vzamete zase v kakšni dobri knjigi, polni navdušenja in motivacije. Predlagamo vam knjižni hit leta, Razpon, ali pa Človeško telo. Ogromno knjig, ki bodo delovale kot kofein na maratonskem teku, najdete v spletni knjigarni Bicikel.com.

Prekinitve v dnevu

Kdor dela od doma, predlagamo, vsako uro vstanite, pojdite morda celo okoli hiše, bloka, naredite 10 min premor, lahko tudi zaplešete. Ne se zasedeti za ure in ure, ker se boste ujeli v vrtinec slabega počutja.

Kaj pravite na minimalno aktivacijo v vsakodnevnih opravilih? 5 počepov pred pralnim strojem, 5 dvigov na prste med kuhanjem, 5 izpadnih korakov med sesanjem? Popestrite si vsakodnevna opravila.

To je nekaj malih nasvetov, za lažje vztrajanje v športnem duhu. Izkušnje sem nabiral na lastni koži, včasih boleče, včasih z užitkom. Predvsem pa želim tudi vam, da najdete notranjo motivacijo, ki vas bo popeljala preko lajkov na Facebooku in kudosov na Stravi do dobrega počutja.

Aleš Hostnik, predsednik kluba PRIPRAVE

—————————

S tekaškimi treningi pričnemo 1. aprila. Do takrat pa postopoma prebudite notranjo motivacijo in poskrbite za fizično aktivacijo.