Program Zimske Priprave

Zimske Priprave so namenjene vsem!

https://www.facebook.com/PripraveLJMARATON/videos/1706524282754634/

V Priprave na letošnji Volkswagen Ljubljanski maraton smo vložili veliko ur treningov, bilo bi škoda, da bi bili spomladi zopet na začetku. Zato smo se odločili, da v sklopu projekta Priprave ponudimo vadbo tudi čez zimo. Skozi sezono smo skupaj nabrali ogromno kilometrov, zima pa je kot nalašč, da okrepimo naše mišice, vezi, pridobimo na gibljivosti in koordinaciji ter s tem zmanjšamo možnost poškodb v novi tekaški sezoni. Hkrati bomo celo zimo ostajali pri močeh in se bolj lahkotno prebijali skozi vsakodnevne obveznosti. Pri notranjih treningih bodo trenerji dali poudarek predvsem na vajah za stabilizacijo trupa in sklepov, koordinacijo in moč nog. Da ne pozabimo na naše tekaške užitke, pa bomo skupaj pretekli tudi kakšen kilometer po novoletno okrašenih mestih. Treningi bodo primerni za vse starostne in težavnostne skupine, trenerji pa bomo poskrbeli za varno in zabavno vadbo.

Glavni cilj treninga na Zimskih Pripravah je dobra pripravljenost tekača na začetku naslednje pomladanske sezone.

Da bo pripravljenost dobra se je pa potrebno pripravljati skozi vso zimo. Seveda je tek pozimi zaradi vremenskih razmer otežen, vendar daljši, kot je premor težje je zopet doseči izhodišča za novo sezono. Poleg tega pa imajo tekači, ki imajo več daljših premorov, tudi več poškodb.

Pri teku pozimi ni toliko pomembna intenzivnost; teki so daljši in manj intenzivni. Vendar trening tekačev pa ni samo tek! Kondicijska vadba mora poleg aerobne vzdržljivosti vsebovati tudi razvoj moči, tehnike teka in gibljivosti.

Zato bodo naši zimski treningi v telovadnici poudarjali vadbo za razvoj moči celega telesa in razvoj gibljivosti tekača. Mišična moč je pomembna pri prevenciji poškodb, saj zagotavlja večjo stabilnost sklepov, varuje pa tudi kosti. Zelo so pomembne mišice trupa, ki telesu omogočajo stabilnost in varujejo hrbtenico. Močno jedro vpliva na večjo splošno moč, hitrost, boljše ravnotežje in boljšo agilnost ter koordinacijo. Treninge za moč bomo izvajali s pripomočki ter z lastno težo. Vaje in število ponovitve bomo prilagodili trenutnim gibalnim sposobnostmi posameznika.  Vse omenjeno pa je zelo pomembno za dober in varen tek. Močno jedro izboljšuje pozicijo telesa med tekom in posledično izboljšuje tehniko le-tega in posledično na večjo učinkovitost tekača.

Tedensko bomo izvajali tekaški trening zunaj na prostem, kjer bomo odtekli  lahkoten, dolg, v hrib, intervalni, tek v naravi. Seveda ne bomo pozabili na ogrevanje in atletsko abecedo.

Za napredek tekača je potrebna raznovrstna športna vadba, ki preprečuje nastanek poškodb in se dolgoročno vsekakor bolj izplača kot iskanje bližnjic.

Dobrodošli so tako tekači začetniki kot že izkušeni tekači. Pridružite se nam – zabavno bo!

Klik na prijavnico:

PRIJAVA NA ZIMSKE TRENINGE

Začnemo v ponedeljek, 6. novembra ob 18:00.

LJUBLJANA

:: Ponedeljek in/ali Četrtek (18:00 – 19:00) :: vaje za moč za tekače
:: Torek (18:00 – 19:00) :: tekaško druženje (zbor pred Fakulteto za šport)
o Telovadnica Poljane (Zdravstvena pot 10, Ljubljana)

DOMŽALE

:: Sreda (18:00 – 19:00) :: vaje za moč za tekače
:: Ponedeljek (18:00 – 19:00) :: tekaško druženje
o Telovadnica Osnovna šola Roje (Kettejeva ulica 15, Domžale)

CENIK za udeležbo na zimskih treningih:

– 40 EUR / mesec – za 3x na teden v Ljubljani

– 30 EUR / mesec – za 2x na teden v Ljubljani

– 30 EUR / mesec – za 2x na teden v Domžalah

Plačila bodo potekala mesečno.