Strava – zakaj in kako?

Pripravili smo vam nekaj koristnih informacij in usmeritev za lažjo orientacijo na športnem družbenem omrežju Strava. Kudos!

  • Strava spremeni vsak iPhone ali Android telefon v tekaški ali kolesarski števec (uporablja GPS telefona).
  • Podpira večino programov za merjenje aktivnosti (Garmin, Suunto, Fitbit, Polar, Wahoo, Timex, Sigma, Soleus, Bryton, Megallan, Tomtom, Mio) in avtomatsko prenaša opravljanje treninge na svojo platformo.
  • Strava podpira in se sinhronizira z večino naprav – telefon, GPS ura ali števec, merilnih srčnega utripa, merilec moči itd., ter beleži in analizira vse možne podatke o dosežkih in učinkovitosti treninga.
  • Strava je socialno omrežje – prenesite aktivnost na Stravo in vsi vaši prijatelji ali sledilci jo bodo videli, komentirali ali dajali všečke.
  • Lahko delite vašo lokacijo v realnem času z vašimi prijatelji, ki vam lahko pomagajo v primeru nesreče.
  • Ne snemajte treningov, pokažite jih – aktivnosti dodajte poljubno število slik z vaših treningov ali tekem.
  • Spoznajte nove poti, ture in odseke s pomočjo globalne skupnosti in primerjajte svoje dosežke z drugimi.
  • Zaradi milijone atletov je Stravino omrežje poti skoraj neomejeno. Uporabite že izdelane ture ali ustvarite lastne in jih prinesite na telefon ali GPS napravo za lažjo navigacijo.

Začetek

Registrirate se lahko na www.strava.com. Uporabite lahko že obstoječe račune Googla, Facebooka, Apple ali ustvarite novega s pomočjo email naslova. Osnovna registracija je brezplačna in za večino uporabnikov popolnoma dovolj.

Dashboard

Ko se prijavite pridete na osnovno stran vašega profila. Na zgornji desni strani so podatki o vašem profilu, na levi izzivi, klubi in predlagani prijatelji, na sredi pa vaše aktivnosti.

Aktivnosti

Če pritisnete na posamezno aktivnost, naj bo vaša ali od vašega prijatelja, se vam pokaže podrobni podatki. Dolžina treninga, razdalja, povprečna hitrost, porabljene kalorije, opravljeni višinski metri, podatki o srčnem utripu, GPS sled, hitrost po posameznih kilometrih itd., skratka podatkov je več kot dovolj. Aktivnost lahko že z enim klikom deli na socialnih omrežjih ali preko drugi kanalov (sms, mail, viber…)

Segmenti

Posebnost Strave so segmenti, na katerih se lahko primerjate sami s sabo ali z drugimi tekači. Tukaj se začne šele prava tekma.

Ob kliku na posamezni segment pridobite podrobne podatke o njem. Podatki o vaši zmogljivosti, moški in ženski rekord, lestvica absolutno najboljših, najboljših po starostnih skupinah, najboljših po teži in primerjava z najboljšimi.

Klub PRIPRAVE

Da bi se pridružili klubu PRIPRAVE ga morate najprej poiskat. V zgornjem levem kotu pritisnite na lupo, zraven napisa STRAVA.

Po pritisku na lupo se vam odpre iskalno polje, ki je primarno nastavljeno na iskanje atletov. Izberite zavihek Clubs in v iskalno polje vpišite PRIPRAVE ter pritisnite na lupo.

Strava vam bo poiskala vse klube, ki ustrezajo iskalnim parametrom, vi pa izberite pravega.

V primeru, da iskalnik še vedno ne predlaga kluba, predlagamo morda bolj zahtevno pot. Poiščite prijatelja, ki je skoraj zagotovo član Priprave kluba, kliknite na njegov osebni profil in kmalu boste videli ikono Priprave na njegovem profilu. Kliknete na ikono in že ste v klubu. Nato se samo še brezplačno včlanite v skupino.

Pridružite se klubu PRIPRAVE in že ste član največje športne družine v Sloveniji. Osnovna stran na prvem zavihku prikazuje “Club Leaderbord” lestvico atletov z največ kilometri, ki pa je omejena le na najboljših 100. Spremljate lahko aktivnosti, posamezne člane in prispevke. Pod zavihkom “Recent Activity” pa lahko najdete posamezne športne aktivnosti vseh članov tako rekoč osvežena v realnem času. V polju “Posts” pa lahko objavite vašo traso, sliko, komentar in všečkate traso, sliko, komentar ostalih članov kluba.

Družbeno omrežje Strava v klubu deluje po sistemu 7 dnevne periodike od ponedeljka do nedelje. Lestvica z največ kilometri, višinskimi metri in največjo minutažo se postavi za 7 dni, potem pa se vsak ponedeljek vse začne znova.