Nordijska hoja na projektu Priprave

PALČKANJE

Nordijska hoja ali »palčkanje«,  kot smo jo poimenovali na naših Skupinskih tekih je postala del projekta Priprave. Da, res je, vodimo projekt, kateri je do sedaj bil namenjen le tistim z željo po tekaških užitkih. Vendar, kot trenerka že tretjo sezono zapored opazujem vse začetne tekače, ki so v nekem strahu pristopili k nam v upanju, da bodo premagali svoje prve tekaške korake.

Ti tekači, ki so sedaj že v napredni skupini, so potrebovali ogromno poguma in vložili veliko dobre volje, da so premagali svoje prve tekaške razdalje, ki niso bile lahke. Danes, tretjo leto zapored opazujem te iste tekače, ki so premagali sami sebe ter si izborili mesto na svoji tekaški progi. Postali so tekači Priprav.

ZAKAJ NH ZA ZAČETNIKA?

Vsak začetek je težak, tako je tudi pri teku. Vse nas je strah našega prvega treninga in se sprašujemo ali bomo sploh zmogli. Bojimo se tega, da bomo med treningom ostajali zadaj in nas bodo vsi prehiteli. Vsi ti nepotrebni strahovi pred tekom nas lahko pripeljejo, do tega, da preproste odnehamo. Zato je zelo pomembno, da tekaško vadbo začnemo postopoma in v kombinaciji hoje. Počasi osvajamo  prehojene in pretečene razdalje, brez prevelikega napora. Na začetku nikakor ne smemo pretiravati, saj bomo zaradi utrujenosti in preobremenjenosti telesa ostali brez motivacije.

ZAKAJ NH ZA IZKUŠENEGA TEKAČA

Na drugi strani pa želimo, da tudi izkušeni tekači občasno zamenjajo tekaško vadbo in opravijo trening nordijske hoje. S tem bodo poleg razvoja mišic spodnjega dela telesa, vključili tudi mišice ramenskega obroča in mišice rok. Pri teku je zelo pomembna drža telesa, katero lahko izboljšamo s treningom nordijske hoje. Ali ste vedeli, da z nordijsko hojo lahko izboljšamo koordinacijo celotnega telesa?

Tekači Priprav, za vas odpiramo možnost jutranjih treningov nordijske hoje. V poletnem času, v zgodnjih jutranjih urah bomo spoznavali in se učili osnovne korake nordijske hoje in prehodili vse skrite poti Ljubljane. Želimo vam približati pozitivne učinke nordijske hoje, katera naredi tekača še boljšega!

Simona Marković

FOTO: Sportida / Urban Urbanc