RECENZIJA: Tek poganja svet

Predstavljamo vam knjigo TEK POGANJA SVET, avtorice Becky Wade, uspešna profesionalna atletinja tekačica, ki se je odločila spoznavati tekaške kulture na različnih kontinentih. Projekt Priprave povezuje tekače v Slovenija, Becky pa je spoznavala tekače sveta in njihove rituale, treninge in dojemanje teka.

Wadeovo je pot peljala v Anglijo, na Irsko, v Švico, Etiopijo, Avstralijo, na Novo Zelandijo, Japonsko, Švedsko in Finsko. V vsaki izmed držav se je srečala z edinstveno tekaško zgodovino in skupnostjo lokalnih športnikov in trenerjev, ki so jo sprejeli v svoje domove in ekipe. V enem letu je pretekla več kot 5600 kilometrov, raziskovala različne pristope k treningu in odkrila nove načine regeneracije.

Trenerska ekipa projekta Priprave je knjigo prebrala na dušek. Naš El Capitano Miha, prvi trener projekta Priprave, je po prebrani knjigi Tek poganja svet strnil misli in zapisal sledeče:

“Mlada študentka Becky Wade nam v knjigi opiše svojo pot skozi različne kulture sveta teka. Večino časa stanuje pri profesionalnih atletih in trenerjih in več ali manj trenira po njihovem sistemu. Ker pa je tudi prehrana sestavni del vsakega vrhunskega športnika, obenem z njimi kuha in si zapisuje recepte, ki jih je moč v knjigi tudi prebrati. Zanimivo je videti, kako se progresija treningov iz naroda v narod razlikuje, hkrati pa me je presenetila prav Etiopija in njihov način treniranja.”

Knjige so odličen vzvod za ohranjanje motivacije in ohranjanje fokusa tudi v dneh, ko nas kaj boli, ali pa ko se nam preprosto ne da momenta v dnevu posvetiti teku. Žargi dodaja: “Med branjem njenega potopisa, opisa občutkov s teka, tekem in drugih dogodkov se bralec popolnoma vživi v njeno zgodbo, občuti vsak kilometer in v zadnjem poglavju navija za čim boljši rezultat. Med branjem knjige Tek poganja svet, sem knjigo dvakrat zaprl in se tudi sam podal novim kilometrom naproti.” 

Projekt Priprave potrjuje knjigo, kot širjenje novih tekaških obzorij, spoznavanje kultur in dojemanja teka večplastno. Priporočamo!

>>> Svoj izvod motivacije lahko naročite T – U – K – A – J

____________

Knjigo je v Slovenijo pripeljala družba Aktivni mediji, d.o.o., ki izdajajo tudi revijo Tekač.si, to revijo pa brezplačno prejmejo vsi tekači na projektu Priprave, ki so izkazali zaupanje naši ekipi in bo z nami trenirala.