Yugo nostalgija na Beograd maratonu

DATUM: 12.4.2019 – 15.4.2019 :: TEKAŠKI IZLET NA BEOGRAD MARATON

Naslov: YUGO NOSTALGIJA

»Beograd prihajamoo!!!« so bile besede tekačev na avtobusu, ko smo v res zgodnih jutranjih urah zapustili Ljubljano. Priprave so letos organizirale tekaško popotovanje v Beograd, kjer nas je čakal maraton v Beogradu.

Avtobus tekačev iz Slovenije se je odpravil osvajat Yugo nostalgijo v Beograd. Vse do meje s Hrvaško je bil avtobus zavit v tišino, vsak tekač v svojem ritmu in  v svojih mislih kako bo pozdravil beograjske ulice.

Jutro se je prebujalo, nastajal je dan in mi smo bili že na hrvaških cestah proti Srbiji. Dolga pot je bila pred nami ampak smo se pridno ustavljali na postajališčih, kjer smo spili dobro kavico in čas je hitreje minil.

BEOGRAD PRIHAJAMO

V urah kosila smo veseli prispeli v center Beograda. Nastanjeni smo bili na najboljši lokaciji, kar jo ima lahko tekač, ki gre na maraton v Beograd. Iz balkona hotela Kasina smo imeli pogled na cilj maratona.

Po parih smo se hitro nastanili po sobah in že nas je čakal Expo, da smo prevzeli svoje štartne številke. Prav tako, smo si lahko kupili kakšno tekaško majico in našli svoje ime na steni maratona ?

Športno društvo Maratonc je poskrbelo za nepozabno vodenje celotnega tekaške izleta. Marko Roblek in Igor Zonik, sta nas že prvi dan peljala na ogled Hiše Cvetja, kjer se nahaja grobnica Josipa Broz Tita.

Ker je bil naš avtobus popolnoma športen smo si seveda tudi štadijona Crvene zvezde ogledali in na skrivaj naredili kakšno fotografijo.

Zadnji ogled je bil veličastni hram Svetega Save, kjer smo se v podzemnih sobanah  navduševali nad umetniško veličino in lepoto.

Petek večer se je zaključil s skupinsko večerjo v značilni domači gostilni, kjer smo okusili dobrote domačinov in se res dobro najedli. Poskrbljeno je bilo za ljubitelje mesnih in manj mesnih obrokov. Prav tako smo Zlato Dunjo dobro okusili.

Po dobri večerji smo se v mraku vrnili nazaj v hotel in naše druženje nadaljevali ob ritmih balkanske glasbe v disko klubu hotela. Plesni ritmi Beograda so odmevali  vse do jutranjih ur, mesto ki ?

SOBOTNO ŠPORTANJE

Jutro se je pričelo v znamenju teka, seveda, kako pa drugače, če smo prišli na maraton. Priprave so se povezale z največjim lokalni tekaškim klubom Belgrade Running Club. Njihov vodja in trenerji so nam na svojem terenu pripravili jutranji trening, kjer smo aktivirali naše zaspane mišice za nedeljsko dirko. Priprave so združile tekače Slovenije, Črne Gore, Bosne in Srbije.

   

Pripravili so nam krajšo tekaško razdaljo, kjer smo tekli z našimi sosedi. Tekaški trening so vodili njihovi trenerji, mi smo bili gostje ? Po teku so nam pripravili manjšo pogostitev in predstavitev proge maratona. Vsi naši tekači so pridobili pomembne informacije o progi, lokaciji, vzponu, postojankah,… Družili smo se z njihovimi trenerji in tekači BRC, katerih je bilo preko 100. Skupaj smo predstavili Yugo tekače in podoživeli Yugo nostalgijo. Vsi tečemo iste kilometre<3.

SOBOTNO POHAJKOVAJNE

Marko in Igor sta nas po teku peljala na ogled Kalamegdana, kjer smo lahko ujeli lepe fotografije.

Sledilo je kosilo v eni izmed lepših restavracij ob pogledu na Splave. Tam nas je čakalo presenečenja, pogrinjki na mizah si bili porisani s tekači in našimi imeni ? Po tako dobrem »pasta« kosilu smo se vrnili nazaj v hotel na počitek. Sobotno pozno popoldne so si tekači vzeli zase in se odpravili vsak po svojih poteh. Eni so šli po nakupih, drugi počivat in se pripravljat na maraton, tretji pa na dobro beograjsko pivo. Sobotni večer se je bolj mirno nadaljeval naprej, saj nas je v nedeljo čakal največji tekaški dogodek v Beogradu.

DAN D – NEDELJA

Nekateri že zelo zgodni, drugi malo manj,…prišel je dan maratona. Nekatere je čakala maratonska razdalja, druge pol maratonska in tretje zabavni tek na 5 km.

V petih minutah smo bili na štartu, neposredna bližina nam je omogočila, da smo brez jutranjega hitenja pojedli zajtrk in spili kavo. Trenerji Priprave so nas skupinsko ogreli, vodja projekta Aleš pa je motiviral tekače in jim podal nekaj besed za na pot.

Sledil je pok pištole in štart. Vsak se je podal na svojo tekaško razdaljo v svojem tempu. Razgibane ulice in poti so se vile čez Beograd.

Marko in Igor pa sta poskrbela za navijaško točko, kjer smo vsi malo pospešili. Navijanje za vse!!

Vsak je v sojem času pritekel v cilj. Za nekom je bilo 21 km, za drugega pa 42 km. Najhitrejši so bili tekači na »Trki zadovoljstva«, ki je bila dolga malo več kot 5 km.

V cilju nas je pričakal vodja Aleš in trenerka Simona, katera sta poskrbela za najboljšo fotko v cilju in da nismo bili žejni s Heineken 0.0.

Tekači so počasi prihajali v cilj, veselja in nasmehov ni manjkalo. Vsi smo se zbirali v lokalu pred hotelom, kjer smo lahko navijali za vse in čakali še na najpogumnejše maratonce, ki so počasi prihajali v cilj. Nazdravljali in čestitali smo vsem tekaškim podvigom tekačev v Beogradu in se zbirali vse do večera.

Veselja, nasmehov, sreče, solz ni manjkalo ?

Zadnji večer v Beogradu… Urejeni in našminkani smo se po ulicah Beograda odpravili proti mestni gostilni, kjer je bila dobra hrana in dobra glasba. Med večerjo nam je lokalni ulični bend zaigral na strune v yugo ritmih. Vsi smo plesali kolo in se veselili.

Zadnji večer se je nadaljeval v ritmih Balkana. Noro in nepozabno doživetje je za nami in zaključili smo ga v najboljši družbi.

V ponedeljek zjutraj smo se z medaljo okrog vratu odpravili proti Ljubljani.

Galerija PRIPRAVE na FB: Galerija_maraton Beograd

Pridružite se nam na popotovanju v Beograd 2020.