Zakaj je za rekreativnega športnika pomembno, da pozna sestavo svojega telesa?

Pri športu sta najpomembnejši komponenti telesne sestave količina in razporeditev mišične mase, ki jo poskušamo ohranjati ali povečati in količina in razporeditev maščobe, ki jo poskušamo ohranjati na optimalni ravni.

Toda niti telesna masa, niti indeks telesne mase (ITM, ang. BMI), kjer je pri izračunu poleg mase upoštevana še telesna višina, niti meritev kožne gube ali izračun razmerja med obsegom pasu in bokov,  nam ne ponujajo zadovoljivega vpogleda v našo sestavo in dejansko razmerje med mišicami in maščobo.

Med posamezniki z enako telesno maso, enako višino in celo z enakim ITM,  lahko opazimo bistvene razlike med dejansko maso in razporeditvijo mišic in maščobe. To pa posledično seveda močno vpliva na pravilen način in količino treninga, še bolj pa na pravilno in posamezniku prilagojeno prehrano, ki mora spremljati treninge, da bi dosegli želene cilje.

Izjemno dober vpogled  v našo sestavo nam tako ponuja samo meritev telesne sestave, za katero sicer obstaja več različnih metod. Zaradi enostavnosti, ob veliki zanesljivosti, je meritev telesne sestave z bioimpedanco (BIA) danes najbolj uporabljen način »pogleda pod kožo«. Za zelo natančne podatke je potrebna le zelo dobra aparatura (kar enostavne tehnice, ki jih je moč dobiti skoraj v vsaki bolje založeni trgovini žal niso) in slabi 2 min časa, kolikor traja sam postopek meritve.

InBody770 je vrhunski merilnik telesne sestave, ki se uporablja v športni medicini, za zdravstvene raziskave, nadzor nad bolniki. Tehnologija InBody naprave deluje tako, da človeško telo loči na 5 delov: leva roka, desna roka, leva noga, desna noga in trup. InBody zagotavlja neodvisne meritve za vsak del telesa posebej. Starost in spol tako ne vplivata na meritve.

Z napravo InBody dobimo vpogled v:

  • skupno skeletno-mišično maso,
  • skupno maščobo, odstotek telesne maščobe, visceralno maščobo,
  • segmentno analizo mišičevja in maščob,
  • skupno telesno tekočino,
  • vsebnost mineralov v kosteh (BMC),
  • bazalni metabolizem.

Želite spremljati svoj napredek, skupaj z našimi trenerji pravilno načrtovati treninge, se pravilno prehranjevati?

Za vse udeležence zimskih priprav smo v paket 5 mesečne vadbe vključili tudi 3 brezplačne meritve telesne sestave na aparatu InBody 770 (začetek novembra, v januarju in konec marca).

PRIJAVA na ZIMSKE PRIPRAVE.

Ob prvi meritvi boste prejeli tudi pisno oceno trenutnega stanja, naslednji dve meritvi sta namenjeni spremljanju napredka glede na izhodišče. Paket treh meritev (v vrednosti 75 EUR) je za vse udeležence zimskih priprav brezplačen. Ob opravljenih meritvah, pa se lahko kadarkoli odločite tudi za individualno prehransko vodenje in ob tem uveljavljate 20% popust na vse pakete prehranskega svetovanja – popust velja za udeležence zimskih priprav in njihove ožje družinske člane (partner, otroci).

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=37&v=N3_BEhgJCGc

 

Prehransko svetovanje in spremljanje napredka bo vodeno, nadzorovano in izvedeno s strani Darje Ambrožič, licencirane AFP prehranske svetovalke, po izobrazbi pa doktor medicine in tekačice na projektu Priprave od samega začetka. Po končani Medicinski fakulteti v Ljubljani in dveletnem delu na različnih oddelkih UKC Ljubljana in Psihiatrični kliniki Ljubljana je vrsto let delala v medicinskem oddelku velikega farmacevtskega podjetja. Sedaj Darja sledi svojemu življenjskemu poslanstvu pomagati ljudem s svetovanjem o zdravem življenjskem slogu in zdravi, posamezniku prilagojeni prehrani.

Za več informacij o prehranskem svetovanju kliknite na zeleno srce.

Darja Ambrožič, dr. med., AFP Prehranski svetovalec