#VZTRAJAM: Odločitev je ali pa je ni!

Ja, vem, težko je vstati iz udobnega naslonjača in iti ven na sprehod, teči, kolesarit, plavat ali kaj drugega. Zakaj bi, ne ljubi se nam, to je naporno, nimam časa, … Vedno najdemo primeren izgovor, da ostanemo doma. Razumljivo, zakaj bi se šel mučit, če se ti ni treba, kajne? Ampak…

Vam je mogoče kdaj kdo povedal, da se po telovadbi lahko zelo dobro počutiš? Ja, ste slišali, ampak niste še to doživeli, saj ste vedno noro utrujeni in ne morete verjeti tem besedam, da se res dobro počutijo, polni energije. »Ja, halo, kako sem pa jaz vedno tako utrujen še tri dni po športni dejavnosti, pa še vse me boli«.

To so zgodbe vseh tekačev začetnikov, ki so nekoč poskušali postati tekači po Tivoliju in PST-ju. Enkrat so se odločili, da bi šli malo teči in so si nadeli športne copate. »Zakaj pa ne, zunaj je lepo vreme, bliža se poletje in če vsi tečejo, bom pa tudi jaz, saj zmorem«. No, tekač se spozabi, da ni tekel že od srednje šole in se lepo ponosno zapodi po tekaških poteh v želji, da preteče vsaj nekaj 30 minut neprekinjenega teka. Ja, žal po nekaj sto metrih skoraj »izdahne«. In se spet nadiha na mestu, malo pohodi in ponovi spet. In to vse ponavlja, dokler se mu od napora ne vrti, mu postane slabo in ostane brez kančka zraka. Po tej neusmiljeni športni dejavnosti se ponižno vrne domov, vrže športne copate v kot in pozabi na tek za pol leta. Ker ta tekač se ni nič kaj dobro počutil po teku, kaj šele, da se je napolnil s pozitivno energijo. Tek je brez veze, tek gre v pozabo. Amen.

To je kruta zgodba tekača začetnika, ki se ne zaupa strokovnemu trenerju, ampak slepo sledi svojemu prepričanju.

In zakaj pride do hude utrujenosti, do bolečine v mišicah, zakaj ostanemo brez sape, zakaj ne morem teči? Zakaj zasovražimo tek? Ker imate popolnoma napačen pristop k začetnim treningom teka. Predvsem pretiravate v količini in pogostosti teka. In ja, ne samo vi, to se je dogajalo vsem na začetku rekreativne poti. Razumljivo, saj niste strokovnjaki na področju športa in nimate tega znanja. Pomembno je, da je vaša vadba zdrava in ima pozitivne posledice. To boste dosegli, če se zaupate strokovnim trenerjem, ki bodo vedli zakaj boste na prvem treningu teka v večini samo hodili. ?

Začetna skupina bo z mano spoznala tudi korake nordijske hoje. Ne boste si mislili, kako ste lahko prijetno utrujeni tudi po hoji s palicami. Ampak to so pravilni in zdravi začetki vaše tekaške poti. Glavna sestavina in vrlina dobrega tekaškega procesa je POSTOPNOST in VZTRAJNOST. Pripravila sem članek: Zakaj je NORDIJSKA HOJA dobra vadba za začetnika? 

To so moje punce! Moje vztrajne punce. Najdaljši časovni interval teka je bil 60 sekund. Danes te punce, moje punce, tečejo, se dobivajo, beležijo kilometre, hodijo na tekaške prireditve, se povezujejo in … brez lažne skromnosti, punce so nasmejane. A najbolj močno sporočilo – punce so se odločile in vztrajale. Ne, ni bilo vedno lahko. Ne, tudi verjele mi niso vedno. A skupaj smo vztrajale. Danes smo tukaj, skupaj.

Jaz bom tukaj za vas, da bomo skupaj vztrajali, hodili, malo tekli, hodili, malo več tekli, hodili, in na koncu stekli doživetjem nasproti. Vem, ne zaupate, ne meni ne sebi. Lahko ste mirni, skupaj bomo z nasmehom prišli do številnih tekaških kilometrov. Pazila bom na vas. <3

Simona Markovič